Je telefoon open je met je vingerafdruk, je computer met gezichtsherkenning. Beide voorbeelden van biometrische identificatie. Biometrische identificatie wordt steeds gewoner.

Het lijkt ideaal, alleen jij kan bij je telefoon. Iemand die “toevallig” meekijkt met de invoer van je toegangscode heeft nu het nakijken. De meeste mensen denken dan ook dat biometrische identificatie meer zekerheid biedt. Daarnaast scheelt het natuurlijk weer een wachtwoord onthouden en is het makkelijker en sneller.

Helaas heeft het ook een keerzijde. Bedrijven gebruiken biometrische identificatie graag. Zij kunnen via deze weg op een makkelijke manier gebruikers volgen over verschillende apparaten. Zo is zeer exacte profilering mogelijk.
Daarnaast is biometrische identificatie een inlogmiddel wat je niet kunt veranderen na diefstal. Dit kun je naar twee kanten uitleggen. Een ander kan inderdaad niet in je telefoon wanneer deze gestolen is. Maar wanneer een crimineel je vingerafdruk heeft weten te achterhalen kan deze gemakkelijk in bijvoorbeeld je bank app en telefoon. Een crimineel kan dan dus identiteitsfraude plegen met jouw biometrische data. Als jij dit vervolgens constateert, wat kun je er dan tegen doen? Een nieuw stel vingers, ogen of gezicht heb je niet zomaar.

Natuurlijk is de overweging waarvoor je de biometrische identificatie gebruikt. Hoe groot is de impact als iemand bij jou mobiele telefoon kan? Anders wordt het als de overheid het gaat gebruiken, bijvoorbeeld als vervanging voor je unieke burger servicenummer (BSN).
Het rapport “The Identity We Can’t Change” beschrijft de rol van deze technologie en hoe het mensenrechten beïnvloedt.
De overheden van onze Westerse landen zijn sowieso één van de grootste spelers als het om biometrie gaat. Zij hebben grootschalige databases met bijvoorbeeld al onze vingerafdrukken vanuit de paspoorten. Welke beschermingsmaatregelen zijn er om manipulatie en vervalsing van data tegen te aan? Hoe kan de integriteit van data verzekerd worden?

En dat zijn nu precies de onderwerpen waar wij ons voor interesseren. Wij als TMT-accountant hebben te maken met grote hoeveelheden data en persoonsgegevens. Hoe zijn de beschermingsmaatregelen ingericht, wordt er voldaan aan de Wet bescherming persoonsgegevens? En zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen. Dus ook over de voors, tegens en gevolgen van biometrische identificatie denken we zeker na.